查看: 11475|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

蘇亞雷斯:利物浦入球少因中柱多

蘇亞雷斯認為利物浦在創造入球機會方面沒有問題……

Getty Images

利物浦前鋒蘇亞雷斯表示,球隊本季之所以入球不多,是因為運氣不好,因為他們的射門經常被門柱擋出。

利物浦33輪英超過後僅僅攻入40球,是英超入球最少的球隊之一,這也令他們的排名不甚理想。不過同時,紅軍各項比賽竟然有29次擊中門框的記錄,蘇亞雷斯感嘆球隊運氣不佳。

本季在英超攻入8球的他表示:「你射門的時候,肯定是瞄準門將與門柱之間的位置,不過本能地,你瞄準的是死角,這意味著你的射門很可能擊中門柱,我覺得我們擊中門柱的次數比擊中門楣更多。」

「有時足球就是這樣。作為一個射手,你可能會在離門25碼精彩遠射,但被門柱擋出,也有可能皮球彈到你身上後入網,然後你又開始新的一段入球浪潮。這與運氣有關,不過這不是最令人擔心的,最令人擔心的是你無法創造出機會,或者來季我們本來擊中門柱的射門會變成入球。」

利物浦目前以46分排名英超第八,落後第四的熱刺13分之多,奪取來季歐聯資格希望已經破滅,不過由於奪得了聯賽盃冠軍,他們肯定可以參加來季的歐霸盃比賽。

感想:蘇7咁講,睇尼都係想叫英足總俾個「最佳中柱彈出球」獎佢姐:lol

http://www.goal.com/hk/news/491/ ... D%E6%9F%B1%E5%A4%9A
回復

送給蘇亞雷斯﹕中柱多因把握力廢
回復 支持 反對

送給蘇亞雷斯﹕中柱多因把握力廢
埃墳仔是也 發表於 19-4-2012 19:07

咪係囉...
有時d利迷成日話佢中柱果d有一半變入波利記都有前4
但我心諗:聯賽蘇7中8次柱,VPS中左7次柱都入到咁多波,邊有得咁賴
回復 支持 反對

回復 3# victorclli

如果隊隊D中柱都係入呀....利記咪又係收得!
真係好憎利迷~
回復 支持 反對

回復  victorclli

如果隊隊D中柱都係入呀....利記咪又係收得!
真係好憎利迷~ ...
埃墳仔是也 發表於 19-4-2012 20:41

利迷最黑人憎係廢又唔認,仲要串串貢
回復 支持 反對

回復 5# victorclli

贏左愛華頓(雖然打比)就以為自己好勁;P
回復 支持 反對

痾屎唔出賴地硬
回復 支持 反對

回復  victorclli

贏左愛華頓(雖然打比)就以為自己好勁
埃墳仔是也 發表於 19-4-2012 20:57

仲要成日攞埋d飛機盃出尼打:lol
話自己盃賽雙冠王:lol(佢認為攞硬)
回復 支持 反對

痾屎唔出賴地硬
我思故我在 發表於 19-4-2012 21:53

利記d人最鍾意咁架啦...
之前次次輸波杜sir都會話「輸波皆因運氣差」:lol
回復 支持 反對

今日有新聞話歐聯賽事入面中柱最多係巴塞

我諗如果利記有得打歐聯應該仲多過巴塞;P
回復 支持 反對