打印 上一主題 下一主題
收起左側

苦戀同窗男生跳樓殉情04/03/2008on.cc

苦戀同窗男生跳樓殉情
04/03/2008

性 格 內 向 的 十 四 歲 男 生 情 竇 初 開 , 年 前 開 始 暗 戀 同 級 一 名 女 同 學 , 惟 女 方 對 他 全 無感 覺 , 一 廂 情 願 的 男 生 情 緒 出 現 波 動 , 校 方 去 年 獲 悉 後 曾 通 知 其 家 長 及 派 社 工 跟 進。 前 晚 深 夜 , 男 生 疑 受 情 困 影 響 , 在 黃 大 仙 竹 園 北 發 出 多 個 手 機 短 訊 給 同 學 作 道 別 後 , 從 三 十 四 樓 跳 下 身 亡 , 他 的 班 主 任 及 約 十 名 同 學 聞 訊 後 情 緒 波 動 , 需 專 家 輔 導 。

死 者 崔 健 安 , 就 讀 區 內 中 華 基 督 會 協 和 書 院 中 三 , 他 性 格 沉 默 內 向 , 對 人 溫 文 有 禮 , 與 母 親 及 一 姊 一 妹 同 住 竹 園 北 榮 園 樓 一 單 位 , 據 悉 家 人 正 申 請 綜 援 。

前 晚 十 時 許 , 崔 離 家 走 到 附 近 的 榕 園 樓 三 十 四 樓 梯 間 , 在 梯 間 吸 煙 沉 思 , 又 以 手 機發 了 多 個 短 訊 給 同 學 , 徘 徊 一 小 時 後 從 上 址 一 跳 而 下 , 壓 毀 一 棵 大 樹 的 橫 枝 後 , 墮在 花 槽 上 , 頭 部 重 創 昏 迷 , 管 理 員 發 現 後 報 警 , 救 護 員 趕 抵 將 他 送 院 惜 不 治 。 崔 跳樓 時 揹 斜 袋 , 警 員 在 其 斜 袋 內 尋 獲 身 份 證 , 通 知 其 母 到 場 助 查 , 其 母 驚 聞 噩 耗 , 傷 心 欲 絕 。

校 方 早 得 悉   派 社 工 跟 進
協 和 書 院 女 校 長 林 綺 華 對 崔 的 自 殺 感 到 詫異 , 她 指 崔 自 中 一 就 讀 該 校 , 約 一 年 前 , 即 去 年 老 師 發 現 崔 有 情 緒 波 動 , 曾 向 他 查詢 , 崔 承 認 喜 歡 鄰 班 一 名 女 生 , 校 方 曾 詢 問 女 生 , 但 對 方 表 示 對 崔 全 無 感 覺 。 校 方指 他 們 處 理 此 事 時 , 態 度 開 放 , 但 亦 將 此 事 通 知 崔 的 家 長 , 並 轉 交 社 工 留 意 崔 的 情況 。

林 校 長 指 出 , 該 校 中 一 已 有 性 育 課 程 , 中 一 導 性 知 識 , 中 二 則 講 及 男 女 相 處 之 道 , 校 方 翻 查 資 料 , 發 現 過 去 一 年 , 崔 與 該 名 女 生 並 無 任 何 接 觸 , 故 未 知 崔 尋 死 原 因 是 否 與 此 有 關 。

校 方 指 崔 成 績 中 上 , 操 行 普 通 , 中 一 曾 參 加 校 內 足 球 隊 及 天 文 組 , 中 二 參 加 資 訊 科 技 組 。 林 校 長 稱 已 即 時 啟 動 危 機 小 組 , 育 局 派 出 十 名 心 理 專 家 到 場 協 助 , 崔 的 班 主 任 及 另 外 十 名 同 學 因 情 緒 波 動 需 要 輔 導 ; 至 於 該 名 女 生 , 校 方 稱 其 情 緒 正 常 , 未 有 異 樣 。

死 者 在 自 殺 當 天 曾 在 網 上 留 言 , 表 示 「 我 討 厭 人 … … 好 恐 怖 , 立 志 要 毀 滅 人 類 。 」而 他 多 位 同 學 昨 日 在 網 上 悼 念 死 者 , 坐 在 死 者 鄰 座 的 一 位 同 學 說 看 過 「 崔 仔 」 ( 死者 ) 給 「 阿 曦 」 的 短 訊 後 忍 不 住 哭 起 來 , 又 回 憶 與 死 者 踢 足 球 時 曾 罵 過 他 , 他 感 慨說 : 「 原 本 我 四 十 個 人 一 班 … … 依 家 得 三 十 九 個 人 一 班 。 」

墮 樓 男 生 送 院 後 證 實 不 治 。          ( 馮 戈 攝 )

我只可以講世上專情男子何其少...但別把輕生當兒戲
回復

為左個唔中意自己既女仔死..
值得咩......?
回復 支持 反對

報紙所有野都一定要信._.?
回復 支持 反對

殉情唔係一齊死咩

好似唔係好岩bo
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

佢係單戀=0=所以冇人伴佢死
回復 支持 反對

我同佢同FORM..今次呢件事影響我地好大

所謂既東方..蘋果..作得就作

咩跳樓..咩殉情

為左谷銷量咩都做得出

係UXXXX論壇有D人仲話抵死

9竟香港人既人性去哂邊

點解可以一D同情心都冇呀!

佢個篇XG根本就係出事既一個月前打

佢地就作到係出事個日

呢D算係咩職業操守!
回復 支持 反對

我強烈澄清=]

曾有報導說崔同學有吸煙習慣,
但其實直至目前為止,
我校校方未證實有此事=]
而所派注到學校的不是教育局的心理專家,
而只是本身註校社工所屬的團體
回復 支持 反對

原帖由 江戶川柯南回歸 於 5-3-2008 20:35 發表
我強烈澄清=]

曾有報導說崔同學有吸煙習慣,
但其實直至目前為止,
我校校方未證實有此事=]
而所派注到學校的不是教育局的心理專家,
而只是本身註校社工所屬的團體
當時人的同學在三樓

先不論報導真確性了(東方蘋果的細節位的真實性本來就非常存疑)
只是...第一段一共出現了兩次情緒波動,現在的記者辭窮得那麼厲害嗎= =a
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

其實新聞 明智既人 看完吹兩句 就算
因為而家新聞真假 唔係當時人 點會知呢= =
但人以經死了 照新聞所說 如果真係禁 就不應學習
更是要我地年輕人去,看清死不能解決問題而已
回復 支持 反對

死 者 在 自 殺 當 天 曾 在 網 上 留 言 , 表 示 「 我 討 厭 人 … … 好 恐 怖 , 立 志 要 毀 滅 人 類 。 」
殘忍都要講句......呢個人既死,唔抵可憐
佢立志要毀滅人類,但結果死既呢?
就只有佢一個!!!
姑且不論佢到底為咩自殺(假如真係為情自殺,就更抵死)
但佢光係講得出,做唔到,
以死逃避現實就已經唔值得人可憐!!
如果佢係真係切身體會到人類既恐怖,社會既黑暗,現實既殘酷,
就應該留住條命,想盡辦法去改變,甚而摧毀佢!
為後世製造供獻,拼死抗爭到底!!!!!!!
只有去到呢一步,又或者去到永不返身既失敗地步,
先至有資格無怨無恨咁落去極樂世界!
回復 支持 反對